43 Israëlische reserve-militairen weigeren om nog langer Palestijnen te bespioneren. Dat schrijven ze in een open brief aan premier Netanyahu en de commandanten van de strijdkrachten. De grootste krant van Israël, Yedioth Ahronoth, heeft delen van de brief gepubliceerd.

De anonieme officieren en soldaten zijn lid van Unit 8200, de inlichtingendienst van het leger. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor het onderscheppen van telefoongesprekken, e-mailverkeer en faxberichten. Daarmee zijn ze van groot belang bij bijvoorbeeld de strijd in de Gazastrook tegen Hamas.

Geen toezicht

"Het idee bestaat dat er aan militaire spionage geen morele dilemma's vastzitten en dat spionage er alleen maar toe bijdraagt dat onschuldigen niet getroffen worden", schrijven ze in de brief.

Dat laatste klopt volgens hen niet. De door spionage verkregen inlichtingen worden gebruikt om Palestijnen te chanteren, te rekruteren en tegen elkaar op te zetten, of ze nu schuldig zijn of niet, stellen de briefschrijvers.

Ook gebeurt het volgens hen dat deze inlichtingen bij rechtszaken tegen Palestijnen als bewijsmateriaal worden ingezet, zonder dat daaraan uit politieonderzoek verkregen bewijs wordt toegevoegd.

Oproep

Door deze praktijken neemt het geweld alleen maar toe en verdwijnt een oplossing van het conflict achter de horizon, vinden de opstellers van de brief.

Ze roepen hun collega's en vroegere collega's op om tegen deze "onrechtvaardigheden" te protesteren. "Wij denken dat de toekomst van Israël hiervan afhangt."

Premier Netanyahu heeft niet gereageerd. Een woordvoerder van het leger zegt dat de 43 hun klachten intern hadden kunnen melden. Dat hebben ze niet gedaan, zegt hij.

STER reclame