WHO: schaal hulp ebola enorm op

Zeker duizend buitenlandse artsen en verpleegkundigen moeten zo snel mogelijk aan de slag in West-Afrika om de ebola-epidemie te bestrijden. Dat heeft Margaret Chan, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), bekendgemaakt.

Er is gebrek aan alles in Sierra Leone, Liberia en Guinee, de landen met het grootste aantal ebolabesmettingen. In Liberia is niet één bed meer beschikbaar voor ebola-geïnfecteerden, aldus Chan.

4700 besmettingen

In de drie landen en Nigeria zijn nu ruim 4700 mensen besmet met het virus.

Chan wijst erop dat het om geregistreerde gevallen gaat, in werkelijkheid zijn de aantallen waarschijnlijk veel hoger. Het aantal doden is intussen opgelopen tot bijna 2400.

De buitenlandse hulp aan deze landen moet enorm worden opgeschaald, aldus Chan. Voor elke zeventig tot tachtig ziekenhuisbedden met ebola-patiënten zijn in totaal 200 artsen, verpleegkundigen en professionele schoonmakers nodig.

Verder is er grote behoefte aan beschermende kleding en lijkzakken. Maar medisch personeel staat bovenaan de urgentielijst.

Cuba

Chan prees Cuba, dat vanmorgen aankondigde 165 gezondheidswerkers naar Afrika te sturen. De artsen en verpleegkundigen, die overigens al eerder in Afrika hebben gewerkt, blijven zes maanden in het ebola-gebied.

Er zijn nu ongeveer 500 buitenlandse artsen en andere medische deskundigen in West-Afrika om ebola-patiënten te behandelen. Er zijn volgens de WHO al 310 artsen en verpleegkundigen zelf besmet geraakt met ebola. Van hen zijn er 151 overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl