Het mogelijke opstappen van Marco van Basten als trainer van AZ heeft volgens NOS-commentator Arno Vermeulen te maken met zijn privésituatie, maar ook met de spanning van het trainersvak. "Hij leek vaak stoïcijns, maar langs de zijlijn hebben we emotionele uitspattingen van hem gezien."

Vermeulen: "De vader van Van Basten overleed afgelopen zomer toen hij in de voorbereiding met AZ zat. Hij heeft daar heel veel energie in moeten steken. AZ heeft toen ook gezegd: doe maar rustig aan, concentreer je vooral op je privéproblemen", zegt Vermeulen.

Van Basten zat vanaf het begin van het seizoen wel op de bank bij AZ. Ruim twee weken geleden maakte de club bekend dat de hoofdtrainer even niet op die bank zou plaatsnemen vanwege fysieke ongemakken. Gezegd werd toen dat de Utrechter last heeft van hartkloppingen.

Emotionele uitspattingen

Maar volgens Vermeulen is er meer aan de hand. "De spanning van het vak speelt zeker een rol. Dat was in het verleden al wel te merken. Hij leek vaak stoïcijns, maar langs de zijlijn hebben we emotionele uitspattingen van hem gezien die toch wel de indruk wekten dat hij het er af en toe moeilijk mee had."

Volgens Vermeulen legt Van Basten zijn functie bij AZ inderdaad neer, ook al ontkent de club dat tot nu toe nog wel. "Wij kregen de afgelopen week al veel signalen dat dit bericht klopt. Het probleem is dat Perry Overeem, de zaakwaarnemer van Van Basten, heeft laten weten dat de berichtgeving veel te snel gaat."

"Een ander probleem is dat AZ een vacuüm heeft in de directie. Earnest Stewart, de technisch directeur, zit in Amerika. En de algemeen directeur, Robert Eenhoorn, is nog niet in dienst. Dat maakt het lastig om nu vanuit AZ een bevestiging te krijgen."

Psychische tik

Vermeulen: "Dit is voor Van Basten wel een psychische tik: als je een vak uitoefent dat je ongetwijfeld leuk vindt, maar waarbij je ook bemerkt dat je af en toe moeilijk uit de voeten kunt. Hij heeft natuurlijk eerder als voetballer, door blessures, al veel te vroeg verplicht afscheid moeten nemen van de sport. We hebben hem toen jaren niet gezien op de voetbalvelden. Hij speelde golf en dat beviel hem eigenlijk uitstekend. Zo plotseling kwam hij ook weer terug als trainer, meteen in de top, bij Ajax en het Nederlands elftal."

"De worsteling met het vak is er zeker", zegt Vermeulen. De vraag is dan hoe Van Basten zijn carrière nu verder gaat invullen. "Dit kan in theorie betekenen dat we hem nu een tijd helemaal niet in het voetbal zullen zien. Hij zou zeker een wat langere pauze moeten nemen om alles op het goede spoor te krijgen; hij moet bedenken wat hij wil met zijn carrière. AZ zou gezegd hebben dat hij voorlopig een soort adviseur wordt bij de club, maar dat lijkt meer een kwestie van rekken. AZ en Van Basten als adviseur: dat zie ik even niet zo snel bij elkaar komen."

"Al met al is dit natuurlijk voor Van Basten, die een ontzettend sympathieke persoonlijkheid is, wel echt heel vervelend", besluit Vermeulen.

STER reclame