Het Oekraïense regeringsleger en de rebellen hebben vannacht tientallen gevangenen geruild. Dat gebeurde net buiten het rebellenbolwerk Donetsk in Oost-Oekraïne.

Een week geleden kwamen de strijdende partijen een staakt-het-vuren overeen. Daarbij zijn ook afspraken gemaakt over de uitruil van gevangenen.

Russen

De separatisten droegen 36 regeringsmilitairen over aan het leger, nadat ze gisteren al 21 gevangenen hadden uitgeleverd. Het Oekraïense leger droeg 31 rebellen over, onder wie enkele Russen.

Volgens Rusland gaat het om mensen die zich vrijwillig hebben aangesloten bij de pro-Russische separatisten. Moskou ontkent de opstand in Oost-Oekraïne te steunen met militairen of wapentuig.

In totaal moeten er honderden gevangenen worden uitgeruild. Het precieze aantal is onbekend.

Geweervuur

Het fragiele bestand is nog van kracht, ondanks beschuldigingen over en weer dat er toch geschoten wordt. Na de uitruil van de gevangenen klonk er in Donetsk ook geweervuur.

De autoriteiten in Kiev willen de gevechtspauze gebruiken om te overleggen over de toekomstige status van Oost-Oekraïne. Woensdag stelde president Porosjenko voor om de opstandige regio's meer autonomie te geven.

Naar verwachting is dit niet voldoende voor de separatisten.

STER reclame