NOS NieuwsAangepast

Pistorius weer op borgtocht vrij

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is door de rechtbank in Pretoria schuldig bevonden aan culpable homicide, oftewel dood door schuld. Op 13 oktober wordt de hoogte van de straf bepaald. Pistorius komt weer op borgtocht vrij, zodat hij het vonnis in vrijheid kan afwachten.

Pistorius kan voor dood door schuld maximaal 15 jaar celstraf krijgen.

De Blade Runner werd beschuldigd van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, maar gisteren veegde de rechter die aanklacht van tafel wegens gebrek aan bewijs.

Te gehaast

Pistorius schoot zijn vriendin op Valentijnsdag vorig jaar dood, dwars door de deur van de wc heen. Hij zegt dat hij dacht dat daar een inbreker zat en beriep zich op het recht op zelfverdediging.

De rechter gelooft dat Pistorius inderdaad dacht dat er een indringer zat. Maar hij heeft volgens haar wel "te gehaast en met buitensporig geweld'' gehandeld.

Restaurant

Verder is de gehandicapte atleet schuldig bevonden aan een incident waarbij zijn vuurwapen afging in een druk restaurant in Johannesburg, enkele weken voor de dood van zijn vriendin. Hier staat een maximumstraf op van 5 jaar cel. Volgens de rechter heeft hij toen ook nalatig gehandeld.

De rechter sprak hem vrij van een ander schietincident, waarbij hij schoten zou hebben gelost door het zonnedak van een auto, en van illegaal bezit van munitie.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie reageerde teleurgesteld op het vonnis. De aanklagers hadden ingezet op een veroordeling voor moord.

Het OM bepaalt pas na het vaststellen van de strafmaat of het in hoger beroep gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl