De belangrijkste cijfers van Prinsjesdag zijn uitgelekt: de werkloosheid zal volgend jaar verder dalen naar 605.000 mensen. Momenteel zijn er zo'n 650.000 werklozen.

De economische groei wordt volgend jaar geraamd op 1,25 procent. Na vijf jaar koopkrachtverlies houden veel mensen iets meer over in hun portemonnee.

Het begrotingstekort komt uit op 2,2 procent, staat in de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau die dinsdag op Prinsjesdag officieel openbaar wordt. De cijfers komen grotendeels overeen met de prognose van het CPB uit augustus, al was toen nog sprake van een tekort van 2,1 procent.

Lekken

Vandaag krijgen alle partijen in de Kamer een usb-stick met daarop alle Prinsjesdagstukken. Deze cijfers moeten de Kamerleden geheim houden tot volgende week dinsdagmiddag, maar de NOS heeft er al de hand op weten te leggen.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn boos dat er steeds meer uitlekt uit de Miljoenennota en willen de begrotingsstukken eerder inzien dan op Prinsjesdag.

Premier Rutte wees dat verzoek woensdag af. Hij schreef in een brief aan de Tweede Kamer "dat het al meer dan een decennium niet mogelijk is gebleken voortijdige berichtgeving over de (mogelijke) inhoud van de begrotingsstukken te voorkomen".

STER reclame