Schotland uit VK, wat kost het?

time icon Aangepast

Het Verenigd Koninkrijk verdient veel aan Schotse exportproducten. Vooral aan olie, gas en natuurlijk scotch. De export van de wereldberoemde whisky was in 2012 goed voor maar liefst 3,9 miljard pond (4,9 miljard euro), oftewel tien procent van de totale export. De Schotse export is 39,8 miljard pond (49,9 miljard euro) waard.

Onafhankelijk

Het gaat hier om export naar landen buiten het Verenigd Koninkrijk. Als de Schotten volgende week donderdag stemmen vóór onafhankelijkheid, raken de Engelsen de inkomsten uit die export grotendeels kwijt. Volgens experts is nog niet duidelijk wat dat precies gaat betekenen voor het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn nog geen afspraken gemaakt over het verdelen van de inkomsten uit gas- en olieinkomsten. Schotse nationalisten willen 90 procent van die inkomsten houden, omdat 90 procent van de olie- en gasvelden in Schotse wateren liggen. Maar de Unionisten, die tegen onafhankelijkheid zijn, claimen dat de olie- en gas-industrie door álle inwoners van het Verenigd Koninkrijk is bekostigd.

Ook op talloze andere terreinen moet nog worden nagedacht over de consequenties van een splitsing. Krijgt Schotland bijvoorbeeld een eigen munt? Met een afscheiding, stelt hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman, "moeten Schotland en het Verenigd Koninkrijk gemeenschappelijke problemen oplossen die de huidige unie juist goed geregeld heeft".

Niet het grootste probleem

Schotland is momenteel ook een grote kostenpost voor Londen. Volgens Brakman is de export die wegvalt daarom niet eens zo'n groot probleem voor het Verenigd Koninkrijk. "Tegenover verminderde belastinginkomsten uit export staan verminderde afdrachten aan Schotland." Het is afwachten wat de uiteindelijke balans zal zijn.

In elk geval gelooft de Schotse overheid dat een onafhankelijk Schotland welvarender zal worden. De export zou met 50 procent omhoog gaan, wat 100.000 nieuwe banen zou opleveren. Toch vreest een aantal grote bedrijven de gevolgen van onafhankelijkheid, zoals allerlei nieuwe regels om aan te voldoen.

STER Reclame