Reizigers in het openbaar vervoer die met hun ov-chipkaart vergeten uit te checken en hun geld niet terugvragen, leveren de vervoerders jaarlijks 16 miljoen euro extra op. Dat meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad.

Uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia blijkt dat reizigers in 1,7 procent van het totale aantal ritten niet uitchecken. Dat komt neer op 7,3 miljoen ritten. Bij 440.000 ritten is het te veel betaalde geld terugbetaald aan de reiziger.

Het aantal reizigers dat aan het eind van de reis vergeet zijn ov-chipkaart bij een paaltje of poortje te houden, neemt volgens Panteia af.

Onbekend

Begin juli 2013 kondigden de vervoerders aan dat er een onderzoek zou komen naar hoeveel geld vervoerders verdienen doordat reizigers vergeten uit te checken.

Consumenten- en reizigersorganisaties drongen daarop aan, omdat er geen cijfers over bekend waren. Panteia deed onderzoek van oktober 2012 tot en met september 2013.

De vervoerders denken dat er altijd mensen zullen zijn die vergeten uit te checken. De sector streeft er wel naar om dat aantal onder de 1 procent te brengen.

STER reclame