NOS NieuwsAangepast

"Blok moet wachten met Woningwet"

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen niet de nieuwe Woningwet van minister Blok behandelen voordat de parlementaire onderzoekscommissie Woningcorporaties haar conclusies heeft gepresenteerd. Zij noemen dat "onverstandig".

D66, ChristenUnie en SGP willen eerst weten welke aanbevelingen de enquêtecommissie doet, zodat deze nog in de nieuwe wet kunnen worden verwerkt. Het CDA en de SP vinden dat ook, en tekenden al eerder bezwaar aan.

Tijdens de parlementaire enquête werden de corporatiesector en zijn bestuurders, toezichthouders en ministers doorgelicht. Na de schandalen van het bijna-faillissement van Vestia, de veel te duur uitgevallen verbouwing van de SS Rotterdam en de Maserati van een corporatiedirecteur wilde de Kamer helderheid.

"Afgeraffeld"

Ook minister Blok vindt dat er iets moet gebeuren in de corporatiesector. Hij wil de macht van de woningcorporaties kleiner te maken. Wat hem betreft houden zij zich in de toekomst alleen bezig met woningbouw en woningonderhoud voor mensen met een laag inkomen. Ook wil hij het toezicht op de corporaties verbeteren.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is bang dat de wet nu wordt afgeraffeld: "Vooral naar het toezicht op de woningmarkt heeft de enquêtecommissie veel onderzoek gedaan. Het is zonde om die aanbevelingen niet mee te nemen. Je kunt het nu beter in een keer goed regelen."

Ook SGP en ChristenUnie vinden het logisch om te wachten op de uitkomst van het onderzoek, waar de Kamer tenslotte zelf om gevraagd heeft.

Vertraging

De VVD is juist bang voor vertraging van de wet. "Als de Kamer wacht op het eindrapport, op de kabinetsreactie daarop en vervolgens ook nog op het debat daarover, dan zijn we zo een jaar verder. Al die tijd liggen de plannen voor de woningbouw stil", zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch wil nog niet reageren. Van hem hangt af of het uitstel doorgaat, maar hij wil afwachten hoe het voorstel tot uitstel er precies gaat uitzien. D66 benadrukt alleen op de presentatie van het eindrapport te willen wachten.

Die presentatie, onder leiding van ex-PVV'er Roland van Vliet, staat gepland voor eind oktober. De behandeling van het wetsvoorstel van minister Blok staat gepland voor half oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl