De sancties tegen Rusland waar Europa afgelopen weekend overeenstemming over bereikte, worden morgen van kracht. Dat is de uitkomst van overleg tussen EU-ambassadeurs.

De nieuwe maatregelen maken het voor Russische bedrijven moeilijker om geld te lenen in de EU. Onder meer het oliebedrijf Rosneft en delen van Gazprom worden getroffen. Verder worden meer Russen en Oekraïense opstandelingen op een zwarte lijst geplaatst. Ook wordt het exportverbod van goederen voor zowel civiel als militair gebruik en van techniek voor de olie- en gasindustrie uitgebreid.

Enkele EU-landen wilden niet instemmen met onmiddellijke sancties omdat er vrijdag net een bestand van kracht was geworden in Oost-Oekraïne. De sancties werden om die reden opgeschort.

Terugtrekking

Gisteren sprak bondskanselier Merkel zich al uit om de sancties onmiddellijk te laten ingaan. Ze wees erop dat het vredesplan voor Oost-Oekraïne nog niet volledig is uitgevoerd.

Volgens de Oekraïense president Porosjenko heeft president Poetin de afgelopen tijd zo'n tweederde van de Russische troepen teruggetrokken uit Oost-Oekraïne. Rusland ontkent dat en zegt dat er geen Russische militairen in Oekraïne zijn geweest.

STER reclame