NOS NieuwsAangepast

Timmermans: cultuuromslag in EU

Frans Timmermans kijkt uit naar zijn functie als eurocommissaris en rechterhand van Jean-Claude Juncker. De huidige minister van Buitenlandse Zaken wil een cultuuromslag in de Europese politiek teweegbrengen. "Het midden- en kleinbedrijf heeft last van veel regels. Soms komen die regels van lidstaten, soms van gemeentes, maar vaak ook van Europa", zegt Timmermans.

De minister vindt dat Europa te groot is in bijzaken en te klein is gebleven bij hoofdzaken. Hij is er zich van bewust dat het een moeilijke opdracht zal worden: "Het is een cultuuromslag. De neiging van alle Europese instellingen is om bij een probleem te denken: er moet meer regelgeving komen."

Helse klus

Timmermans zegt dat hij nooit in beeld is geweest voor de portefeuille Buitenlands- en Veiligheidsbeleid die naar de Italiaanse minister Mogherini is gegaan. "Er is wel gespeculeerd, mijn naam is genoemd, maar Nederland heeft daar nooit voor gelobbyd."

Hij kijkt ook wel een beetje op tegen zijn nieuwe baan in Brussel: "Het wordt een helse klus." Daarmee verwijst de minister naar zijn doel om iets te veranderen in de manier waarop de EU functioneert. "Ik zal al mijn krachten nodig hebben om dit voor elkaar te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl