NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Chloorgas gebruikt in noorden Syrië

In dorpen in het noorden van Syrië is begin dit jaar herhaaldelijk en systematisch chloorgas gebruikt bij aanvallen. Dat concludeert de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) na onderzoek.

De zogenoemde fact-finding mission zegt dat er bij patiënten verschijnselen zijn waargenomen die wijzen op blootstelling aan chloorgas. Ook sprak de OPCW met getuigen, onder wie artsen. Dat gebeurde op een locatie buiten Syrië. Verder werden onder meer videobeelden geanalyseerd.

Syrische leger

Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekendgemaakt.

In augustus 2013 was er een gifgasaanval in een wijk in Damascus. Westerse landen en de oppositie in Syrië verdenken het Syrische leger van die aanval.

Vernietiging

De VS zei dat Syrië militair ingrijpen kon afwenden door al zijn chemische wapens op te geven en die onder internationaal toezicht te stellen. De OPCW kreeg als taak om te controleren of Syrië zich houdt aan de internationale afspraak dat alle Syrische chemische wapens worden ingeleverd en vernietigd.

In april dit jaar namen de aanvallen met chloorgas af, zegt de OPCW in zijn rapport. Afgelopen juni werd bekend dat alle door Syrië opgegeven chemische wapens uit het land weg zijn.

STER reclame