NOS NieuwsAangepast

Pensioen inleveren voor bijstand

Enschedeërs die in de toekomst bijstand willen ontvangen, krijgen die uitkering pas nadat ze ook hun extra gespaarde pensioen hebben opgemaakt. Dat stelt de Enschedese wethouder Economie en Werk Patrick Welman voor. Nu wordt dat vaak nog buiten beschouwing gelaten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het niet om het pensioen dat verplicht is ingelegd bij een pensioenfonds, maar om het geld dat daarbovenop vrijwillig wordt gespaard in een pensioenregeling.

Nu moet iemand die bijstand wil ontvangen, eerst al zijn spaargeld 'opeten'. Het extra pensioen wordt nu nog buiten beschouwing gelaten.

Enschede failliet

Enschede staat er financieel gezien slecht voor. "Om grotere financiële problemen te voorkomen moeten er maatregelen worden genomen", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Enschede zegt slachtoffer te zijn van Haagse rekensommen. De Rijksoverheid gaat uit van een werkloosheidspercentage van 12 procent in Enschede, maar de gemeente zegt dat het 18 procent is. Daarom komt de gemeente Enschede met maatregelen die de stad weer financieel gezond moeten maken.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zegt "niet erg enthousiast" te zijn over het plan van de gemeente. Ze wil over het plan in gesprek met de gemeente Enschede voordat ze haar definitieve oordeel geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl