NOS NieuwsAangepast

Kamer verdeeld over Timmermans

De Tweede Kamer reageert verdeeld op de benoeming van Frans Timmermans als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Timmermans wordt de rechterhand van commissievoorzitter Juncker. Hij gaat zich onder meer bezighouden met Europese regels en de relaties met de lidstaten.

De VVD is heel tevreden. Volgens Kamerlid Verheijen zal Timmermans als eerste vicevoorzitter de komende jaren zijn stempel drukken op het vernieuwen van Europa. Hij vertrouwt erop dat Timmermans zich blijft inzetten om de beweging van "meer Europa" naar "beter Europa" te maken. De VVD hoopt dat Timmermans ervoor kan zorgen dat andere commissarissen niet met overbodige regels komen.

Leidende rol

PvdA-leider Samsom is trots dat Nederland de rechterhand van Juncker levert. Volgens Samsom kan Timmermans een leidende rol spelen in het uitwerken van de prioriteiten van Europa: werk, groei en het verdedigen van de grondrechten. Hij denkt dat Timmermans "met zijn passie en kennis" het vertrouwen in Europa kan vergroten.

SP-leider Roemer erkent dat Timmermans een zware post krijgt, maar hij vindt het belangrijker welk beleid er uit Brussel komt. Roemer hoopt dat Timmermans erin slaagt de macht van de Europese Commissie fors te beperken. Volgens hem is het niet altijd een voordeel dat een Nederlander een belangrijke post krijgt. Zo vindt hij dat Nederland alleen maar last heeft gehad van eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.

Niet uitgewerkt

D66-leider Pechtold vindt dat Nederland met Timmermans een uitstekende minister verliest. Maar volgens hem heeft Timmermans als eurocommissaris geen uitgewerkt takenpakket en is het vice-voorzitterschap in het verleden weinig waard gebleken. "Dit is niet de supercommissaris zoals het kabinet die voorschotelde aan de Kamer."

CDA-leider Buma houdt nog een slag om de arm wat betreft de zwaarte van de functie van Timmermans. "Dat zal moeten worden beoordeeld aan de hand van de vraag of hij de bevoegdheid krijgt om onnodige regelgeving van andere commissarissen daadwerkelijk tegen te houden", aldus Buma. "Het is aan het Europese Parlement om dit in de hoorzittingen met de nieuwe commissie boven tafel te krijgen."

Volgens ChristenUnie-leider Slob is het een mooie taak voor Timmermans om het aantal regels vanuit Europa te verminderen. Hij hoopt dat Timmermans ook het recht krijgt om andere commissarissen kan terugfluiten.

Links-rechts

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik vindt het juist jammer dat Timmermans zich moet bezighouden met het terugdringen van Europese regels. "Nederland stuurt een linkse minister met een rechtse agenda."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl