NOS NieuwsAangepast

2013 was matig jaar voor economie

We wisten het al wel, maar het CBS heeft het allemaal op een rijtje gezet: 2013 was een matig jaar voor de Nederlandse economie. De economie kromp, het aantal banen daalde, de werkloosheid nam toe, consumenten gaven minder uit, de overheid bezuinigde en investeringen door bedrijven liepen sterk terug.

Kortom, de crisis die in 2008 begon was ook in 2013 nog niet ten einde, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek. In februari bijvoorbeeld zakte het consumentenvertrouwen naar een absoluut dieptepunt en lieten burgers het massaal afweten als het gaat om hun bestedingen.

Kurk

In de tweede helft van het jaar waren er wel voorzichtige tekenen van herstel, zoals een groeiend consumentenvertrouwen en een verbeterende stemming op de huizenmarkt. De malaise op de woningmarkt was ook één van de belangrijkste redenen dat de crisis hier zo lang duurt en herstel van de economie op zich laat wachten.

De handel met het buitenland, één van de kurken waarop de Nederlandse economie drijft, groeide wel, maar minder stevig dan in 2012. Vooral de export naar de VS en Duitsland nam af doordat de economie in die beide landen ook minder hard groeide.

Minder trek

De inkomens en dus de koopkracht stonden onder druk. De loonstijgingen kwamen voor het derde jaar op rij niet boven de inflatie uit en door de oplopende werkloosheid daalde in veel huishoudens het inkomen. Daardoor werd er door huishoudens minder uitgegeven. Consumenten hadden duidelijk minder trek in een huis of de aankoop van consumptiegoederen.

Sinds begin 2008 is de Nederlandse economie met 4,5 procent gekrompen en daarmee draait de economie veel slechter dan die in de omringende landen. De Belgische en Franse economie groeiden in dezelfde periode met meer dan een procent, de Duitse economie zelfs met 3,5 procent. In de VS bedroeg de groei ruim 6 procent.

Nederland hoort met de krimp thuis in het rijtje van Zuid-Europese landen als Portugal, Spanje en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl