De Amerikaanse regering vraagt China toe te treden tot de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. De veiligheidsadviseur van president Obama, Susan Rice, heeft daarop aangedrongen in een gesprek in Peking met president Xi Jinping.

Rice is in China ter voorbereiding van het bezoek dat Obama in november aan China brengt. Onbekend is hoe China op het Amerikaanse verzoek heeft gereageerd.

Toespraak

President Obama maakt later vandaag in een televisietoespraak zijn plan van aanpak tegen IS bekend. Dan wordt misschien ook duidelijk welke landen met de VS gezamenlijk willen optrekken tegen de terreurstaat.

Rice deed ook een beroep op de Chinese leiders om zich uit te spreken tegen de Russische inmenging in Oekraïne. De Amerikanen hopen ook in deze kwestie op een gewillig oor bij China, omdat China altijd op het belang van het respecteren van grenzen hamert.

Rondreis Kerry

De Amerikaanse minister Kerry is vandaag aan een rondreis door het Midden-Oosten begonnen om steun te verwerven voor de internationale coalitie tegen IS. Hij vraagt daarbij om militaire, politieke en financiële steun in de strijd tegen de extremisten in Irak en Syrië.

Kerry begon zijn reeks bezoeken in Bagdad, waar hij de formatie van de nieuwe, brede regering prees. Kerry dringt er bij de nieuwe premier Abadi op aan soennieten een grotere rol in Irak te geven.

Kerry's volgende reisdoel is Jeddah in Saudi-Arabië, waar hij met Arabische leiders hun bijdrage zal bespreken in de de strijd tegen IS.

STER reclame