Premier Rutte vindt dat in de nasleep van de ramp met de MH17 zorgvuldigheid voorop staat. "Laten we oppassen voor te snelle conclusies," zei hij naar aanleiding van een programma van de BBC waarin getuigen zeggen dat MH17 door Russen uit de lucht is geschoten.

Rutte ging ook in op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij zei dat die zeer zorgvuldig te werk is gegaan en dat de deskundigen die aan het onderzoek hebben meegewerkt het eens zijn over de feiten. "Het is goed dat we nu weten dat de vlucht normaal verliep tot het moment dat er van buiten een inslag plaatsvond."

Repatriëringsmissie

Rutte onderstreepte dat dit nog maar een voorlopig rapport is, dat er ook nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt en dat ook het onderzoek op de plaats van de ramp nog niet klaar is.

Hij zei dat Nederland en de andere getroffen landen er alles aan doen om terug te gaan naar de rampplek. "Als de veiligheidssituatie het ook maar even toelaat, staan onze mensen klaar om af te reizen." Morgen gaat teamleider Aalbersberg van de repatriëringsmissie weer naar Oekraïne.

De premier noemde de publicatie van het rapport voor de nabestaanden opnieuw een verdrietig en moeilijk moment. Donderdag is er een bijeenkomst waar nabestaanden een toelichting krijgen op het rapport.

Rampgebied veilig

De Oekraïense autoriteiten laten weten dat er in het gebied waar het toestel is neergestort niet meer wordt gevochten. "Het is een van de veiligste plaatsen, het is hier volkomen rustig", zegt vice-premier Andrej Poergin van de zelfuitgeroepen republiek Donetsk.

Maleisische onderzoekers die in Oost-Oekraïne zijn om naar restanten van de Boeing en naar menselijke resten te zoeken, hadden geklaagd dat ze geen veilige toegang tot het gebied konden krijgen. Volgens Poergin kunnen de Maleisiërs om politieke redenen het gebied niet in. Ze moeten eerst officieel toestemming vragen.

Het bestand in Oekraïne wordt grotendeels nageleefd, zei ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vandaag.

STER reclame