NOS NieuwsAangepast

MH17-rapport: wat je moet weten

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft ongeveer zeven weken na de ramp met vlucht MH17 een eerste, voorlopig rapport gepresenteerd. Het is het eerste officiële verslag van wat er met de Boeing van Malaysia Airlines is gebeurd.

Wat is de belangrijkste conclusie?

Dat het vliegtuig is neergestort door externe oorzaak. Nu is officieel uitgesloten dat het een fout is van de piloten of dat het toestel een technisch mankement had. Het is vermoedelijk geraakt door een groot aantal projectielen die het vliegtuig aan de linker voorkant hebben doorboord.

Waar heeft de raad zich op gebaseerd?

Het onderzoek is vooral verricht op basis van beschikbaar beeldmateriaal van de wrakstukken, satellietgegevens en de zwarte dozen. Op en rond de plek van het ongeluk is lange tijd gevochten door separatisten en het Oekraïense leger. Daardoor was onderzoek op de rampplek niet mogelijk.

Wat weten we nog niet?

Westerse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raketinstallatie. In het rapport van de onderzoeksraad wordt daar niet over gesproken. Om vast te stellen wat die externe oorzaak is waardoor het vliegtuig neerstortte, is volgens de onderzoeksraad aanvullend onderzoek nodig.

Staan er verder nog opvallende bevindingen in het rapport?

Dat de raad binnenkort waarschijnlijk de beschikking krijgt over extra onderzoeksmateriaal. Wat dat materiaal dan is, is niet bekendgemaakt. Ook is er een transcriptie gepubliceerd van de laatste communicatie van het toestel. Dat was nog niet bekendgemaakt.

Rutte wil naar eigen zeggen de onderste steen boven. Lukt dat met dit rapport?

Nee. Er wordt gesproken over een externe oorzaak, vele objecten die met hoge snelheid het vliegtuig doorboren. Waardoor dat komt, wordt niet benoemd. Daarnaast is het Openbaar Ministerie bezig met een eigen onderzoek om de schuldigen op te sporen en te berechten. Over dat onderzoek is nog niets bekend.

Wanneer komt de raad met een definitief rapport?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid hoopt binnen een jaar een definitief rapport te presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl