NOS SportAangepast

Cilic completeert uniek achttal

Het tennisseizoen 2014 zit er voor wat betreft de grandslamtoernooien op. Voor het eerst sinds 1998 streken acht verschillende tenniss(t)ers met de eer op de vier grootste toernooien. Anderhalf decennium lang lukte het in een seizoen wel één man of vrouw om minimaal twee grandslamtitels op zijn of haar naam te schrijven. Tot dit jaar, waarin Marin Cilic op de US Open het unieke achttal completeerde.

Stan Wawrinka - Australian Open

Het unieke seizoen werd in januari ingeleid door Stan Wawrinka, die tot ieders verbazing de titel op de Australian Open voor zich opeiste. De Zwitser, die nooit eerder in een eindstrijd van een grandslamtoernooi stond, versloeg de door een rugblessure gehinderde Rafael Nadal, van wie hij nota bene nog nooit een set had gewonnen.

De Spanjaard had bovendien last van een blaar op zijn hand, maar weigerde zich gewonnen te geven. Een merkwaardige en allesbehalve vermakelijke finale was het gevolg en na vier sets was de sensatie een feit: 6-3, 6-2, 3-6, 6-3.

Li Na - Australian Open

Nadat Li Na de finales in 2011 en 2013 verloor in Melbourne, was het begin dit jaar dan eindelijk raak voor de Chinese, die al eens de beste was op Roland Garros (2011). Na een spannende eerste set, was het verzet van de Slowaakse Dominika Cibulková in het tweede bedrijf gebroken: 7-6 (3), 6-0.

In de derde ronde had Li, die zich in Melbourne onderscheidde met een komisch dankwoord, nog een wedstrijdpunt overleefd tegen de Tsjechische Lucie Safárová.

Rafael Nadal - Roland Garros

Een set lang mocht Novak Djokovic ruiken aan zijn eerste triomf op Roland Garros, maar in het restant was het gravelkoning Rafael Nadal die dicteerde en het toernooi al voor de negende keer op zijn naam schreef: 3-6, 7-5, 6-2, 6-4.

Op het voor hem zo vertrouwde Court Philippe Chatrier veroverde hij zijn negende titel op Roland Garros en veertiende grandslamtrofee, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Pete Sampras.

Maria Sjarapova - Roland Garros

In de Franse hoofdstad liet Maria Sjarapova haar reputatie van vechtjas opnieuw gelden. Nadat de Russin zich eerder in het toernooi al enkele keren vanuit een achterstand naar een zege had geknokt, toonde ze ook in de finale tegen de Roemeense Simona Halep haar mentale weerbaarheid na een meeslepende en spannende strijd: 6-4, 6-7 (3), 6-4.

Voor het eerst sinds 2001 werd een grandslamfinale weer eens in een driesetter beslist en die leverde Sjarapova, die wordt gecoacht door de Nederlander Sven Groeneveld, haar tweede titel op Roland Garros op.

Novak Djokovic - Wimbledon

Voor het eerste sinds Wimbledon 2012 stond Roger Federer weer eens in de finale van een grandslamtoernooi. Op zijn geliefde Wimbledon profiteerde hij van de vroege aftocht van Rafael Nadal en titelhouder Andy Murray.

In de finale knokte de Zwitser, die in Londen onder anderen landgenoot Stan Wawrinka versloeg, zich in de vierde set terug van een 5-2 achterstand om er tot grote vreugde van het Britse publiek een vijfde set van te maken. De achttiende grandslamzege bleef echter uit en Novak Djokovic greep zijn eerste grote trofee van het jaar.

Petra Kvitová - Wimbledon

In tegenstelling tot de eindstrijd bij de heren, werd de damesfinale niet het spektakel waarop werd gehoopt. Daarvoor was Kvitová, eerder in 2011 al de sterkste in Londen, te oppermachtig en het Canadese megatalent Eugenie Bouchard te onervaren.

Met vlakke groundstrokes sloeg de linkshandige Kvitová zich binnen het tijdsbestek van een uur naar de verrassende zege: 6-3, 6-0.

Marin Cilic - US Open

De finale kreeg een verrassend affiche met de subtoppers Marin Cilic en Kei Nishikori. Voor het eerst sinds Melbourne 2005 reikte geen enkele speler van de 'Big Four' tot de eindstrijd op een grand slam.

Cilic liet zijn tegenstanders twee weken lang duizelen met snoeiharde groundstrokes en een veelvoud aan aces. Onder anderen Tomás Berdych en Roger Federer werden zijn slachtoffer. Ook Nishikori moest er in de finale aan geloven (6-3, 6-3, 6-3), en dus volgde Cilic het voorbeeld van zijn coach Goran Ivanisevic, die in 2001 Wimbledon won.

Serena Williams - US Open

Voor de derde maal op rij was Serena Williams de sterkte in 'haar' New York. Waar Williams in vergelijking met het succesvolle 2013 een zeer teleurstellend seizoen doormaakte, stelde ze op Flushing Meadows ten koste van haar vriendin Caroline Wozniacki toch nog een grote prijs veilig: 6-3, 6-3.

Met haar achttiende grandslamtitel kwam Williams op gelijke hoogte met Martina Navratilova en Chris Evert. Voor Wozniacki, die zich voor het eerst sinds de US Open van 2009 weer eens plaatste voor een grandslamfinale, blijft het wachten op haar eerste major.

Zestien jaar geleden eisten Petr Korda, Martina Hingis (Australian Open), Carlos Moya, Arantxa Sánchez Vicario (Roland Garros), Pete Sampras, Jana Novotna (Wimbledon), Patrick Rafter, Lindsay Davenport (US Open) de titels voor zich op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl