Bij de ramp met vlucht MH17 komen op 17 juli 2014 alle 298 mensen aan boord om het leven. Onder hen 196 Nederlanders. Er zijn tot nu toe 193 lichamen geïdentificeerd. Onder hen 123 Nederlanders.

Strafrechtelijk onderzoek

Er is het strafrechtelijk onderzoek. Onder leiding van 10 officieren van justitie werken 200 rechercheurs in samenwerking met buitenlandse partners aan het strafrechtelijk onderzoek. Doel is om de schuldigen op te sporen, te arresteren en te berechten.

Potentiële verdachten zijn de personen die de raket hebben bediend, de leiders van de separatisten maar mogelijk ook Rusland en president Poetin. Waarschijnlijk gaat dit onderzoek jaren duren.

Toedracht van de ramp

Dan is er het onderzoek van het internationale team onder leiding van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de toedracht van de ramp. Doel is om vast te stellen hoe het heeft kunnen gebeuren, niet om schuldigen aan te wijzen.

De Onderzoeksraad onderzoekt ook de veiligheid van de vliegroute en de onduidelijkheid rondom de namen op de passagierslijst. Het eerste, voorlopige rapport wordt nu pas gepresenteerd hoewel dat eigenlijk binnen vier weken na zo'n ramp moet gebeuren. Het definitieve rapport moet er over een jaar zijn.

Mogelijke daders

Kort na de ramp maakt de VS bekend dat de radar een raketlancering heeft gedetecteerd vanuit het gebied van de separatisten op hetzelfde moment dat de verkeerstoren het contact met vlucht MH17 verliest.

Op maandag 8 september meldt de Duitse regering in antwoord op vragen van de Bundestag dat er twee radarsignalen zijn gedetecteerd door AWACs-vliegtuigen van de NAVO, waarvan één bijna zeker afkomstig is van zo'n lanceerinstallatie. Die twee beweringen lijken elkaar dus te ondersteunen.

Andere 'bewijzen':

Rebellenleider Strelkov plaatst kort na de ramp op Facebook het bericht dat de rebellen bij Torez een vrachtvliegtuig hebben neergeschoten, en dat terwijl de rebellen gewaarschuwd zouden hebben om niet in Oost-Oekraïens luchtruim te vliegen. Op die datum is geen vrachtvliegtuig neergeschoten.

De Oekraïense veiligheidsdienst luisterde gesprekken tussen twee rebellen af, waarvan er één op de rampplek is. Ze bespreken dat de aanval is uitgevoerd door een groep rebellen op ongeveer 25 kilometer ten noorden van de rampplek.

"Het was 100 procent zeker een passagiersvlucht."

"Zijn er veel mensen?", vraagt de ander.

"Shit! De resten liggen hier in de tuinen."

Uit verschillende foto's die ten tijde van de ramp zijn genomen, is te zien dat er een Buk-systeem wordt afgevoerd, waarvan een raket ontbreekt. BBC Panorama meldde dinsdagavond ooggetuigen te hebben gesproken die hebben gezien hoe de raket werd gelanceerd.

STER reclame