NOS NieuwsAangepast

Houtkappers vermoorden indianen

Illegale houtkappers hebben in het grensgebied tussen Brazilië en Peru vier leiders van de Ashaninka indianen vermoord. Het gaat vermoedelijk om een wraakactie. De slachtoffers deden vorige maand aangifte van grootschalige houtkap in hun gebied.

Getuigen zeggen dat de indianen rond de nederzetting Soweta in Peru werden overmeesterd door gewapende mannen. Ze werden geboeid en naar een sportveld gebracht en voor het oog van de dorpelingen vermoord. Dat gebeurde ruim een week geleden, maar omdat Soweta erg geïsoleerd is, werd het pas vandaag bekend.

Activist

Een van de slachtoffers is Edwin Chota Valera, een bekende activist. Hij was samen met de andere slachtoffers op weg naar een vergadering over het groeiende geweld in het gebied.

Chota waarschuwt al jaren voor de toegenomen onveiligheid in het grensgebied tussen Peru en de Braziliaanse deelstaat Acre. Illegale houtkap, mijnbouw en drugshandel is vooral aan de Peruaanse kant van de grens een groot probleem. De Peruaanse en Braziliaanse autoriteiten zijn nauwelijks aanwezig in het gebied.

Spanningen

De laatste tijd lopen de spanningen flink op. Vorige maand zocht een tot dan toe onbekende indianenstam contact met de Braziliaanse autoriteiten. Uit angst voor de houtkappers vroegen ze om bescherming. De onbekende indianen leefden diep in het oerwoud aan de Peruaanse kant van de grens en schuwden tot voor kort elk contact met de moderne wereld.

In het hele Amazonegebied zijn conflicten tussen inheemse bewoners en illegale houtkappers. In het Braziliaanse Amazonewoud hebben indianen een eigen legertje opgericht om hun woongebied te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl