Voor even wordt Berlijn opnieuw in tweeën gedeeld. In november wordt herdacht dat 25 jaar geleden de Muur viel. Bij die herdenking komt de oude muur terug, maar dan in de vorm van een lichtinstallatie. Het kunstproject werd vandaag gepresenteerd.

8000 ballonnen

De 15 kilometer lange lichtgrens, bestaat uit 8000 lichtgevende ballonnen. De 'lichtmuur' loopt langs de Brandenburger Tor, het Mauerpark en de East Side Gallery. "Nog één keer willen we de Muur zichtbaar maken en het ongelooflijke bouwwerk terug in het bewustzijn brengen", vertelde ontwerper Christopher Bauer tijdens de presentatie.

De ballonnen staan symbool voor de duizenden kaarsen waarmee veel DDR-burgers tijdens de vreedzame revolutie in de herfst van 1989 de straat op gingen.

Het kunstwerk is het hoogtepunt van het herdenkingsweekend van 7 tot 9 november. Dan is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel.

Adopteren

Bij het kunstproject hoort ook een openluchttentoonstelling. Foto's, feiten en persoonlijke herinneringen van Berlijners vertellen op honderd plekken langs de lichtgrens de geschiedenis van de gedeelde hoofdstad.

Burgers kunnen meedoen aan het kunstproject door symbolisch een ballon te adopteren. Wie dat doet, mag zelf een boodschap, herinnering of wens aan een ballon vastmaken. Op 9 november gaan alle ballonnen de lucht in.

Frank Ebert, medewerker van de lichtinstallatie en voormalig DDR-dissident vindt het belangrijk dat mensen actief aan het project meedoen. De geadopteerde ballonnen staan symbool voor de betrokkenheid van velen die zich in 1989 tegen de dictatuur in de DDR geweerd hebben.

Jubileum

Het 25-jarige jubileum van de val van de Muur wordt op 9 november groots gevierd in Berlijn. Behalve de lichtinstallatie organiseert de hoofdstad ook een officiële herdenkingsceremonie en een groot feest voor de Brandenburger Tor.

De oud-leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, en de Poolse oud-president Lech Walesa zijn daar ook bij, net als bij de herdenking vijf jaar geleden.

STER reclame