NOS SportAangepast

Softbalsters nog in onzekerheid

Het scheelde zó weinig. Eén honkslag of homerun had het verschil kunnen maken, maar het werd 5-4 voor Taiwan. En dat onderlinge resultaat maakt nu het verschil richting de Spelen. Nederland werd zesde op het afgelopen WK in Haarlem, Taiwan vijfde.

Die vijfde plaats was juist zo belangrijk voor Oranje. Dat was namelijk de eis van NOC*NSF om subsidie te blijven geven. Na de Spelen van Londen in 2012 besloot NOC*NSF een aantal sportbonden meer te steunen dan andere. De softbalbond behoorde tot de pechvogels.

De afgelopen jaren daalde het subsidiebedrag voor de 23-koppige ploeg (speelsters en staf) al van 300.000 naar 140.000 euro per jaar. Na de zesde plaats op het WK dreigt de geldkraan nu helemaal dichtgedraaid te worden.

Onterecht

Directeur van de honk- en softbalbond Hans Meijer is niet tevreden en legt uit waarom. "Andere sporten hebben de gelegenheid om vier tot acht jaar te bouwen aan de prestatie die ze moeten leveren."

NOC*NSF denkt dat de softbalsters niet op absoluut topniveau zullen presteren, maar dat is onterecht, aldus Meijer. "Als je kijkt naar de stijgende lijn in de resultaten zegt dat genoeg: voor 2009 zaten wij op de twaalfde, elfde plek in de wereld. Vanaf 2009 zijn wij gestegen naar een achtste, zesde en nu dus gedeeld vijfde plek in de wereld."

Pijnlijk

Dat er het afgelopen WK geen wedstrijd gespeeld werd om de vijfde plek maakt zo'n besluit extra pijnlijk. "Nu bepaalt een administratieve handeling (onderling resultaat, red.) of wij vijf of zes zijn". Voor de Nederlandse softbalsters dus een enorm verschil.

Een uitzondering wil NOC*NSF (nog) niet maken. Wel staan er gesprekken met NOC*NSF op het programma waarin de kwestie nog eens uitgebreid besproken zal worden. "Ik hoop dat dat door de gesprekken die we nog gaan voeren nog enigszins gaat veranderen. Want aan alle andere eisen die ook gesteld zijn, hebben wij allemaal voldaan."

Olympische sport

Op de Olympische Spelen in Rio van 2016 zal softbal geen olympische sport zijn. Of het besluit van NOC*NSF daarmee te maken heeft, dat denkt Meijer van niet. "Dat is denk ik niet zo want NOC*NSF richt zich niet alléén maar op de olympische sporten. Hoewel het wel zo is dat die medailles de hoogst haalbare zijn."

De kans bestaat dat softbal op de Spelen van Tokio in 2020 wel weer op het programma komt. Dat zal in december duidelijk worden. Of dat besluit enigszins meetelt in het eindoordeel is op dit moment nog onzeker, maar NOC*NSF houdt tot nu toe haar poot stijf. Onbegrijpelijk vind Meijer: "Wij zijn op dit moment, naast de hockey- en waterpolodames, juist één van de teams die dan kans maken op een medaille."

"Het zou zonde zijn om het programma, in aanloop naar de Spelen in Tokio, nu twee jaar te minimaliseren. Dan ben je twee jaar kwijt en dat zouden we graag willen voorkomen door middel van de steun van NOC*NSF."

De gesprekken tussen de bond en NOC*NSF worden volgende maand vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl