NOS NieuwsAangepast

Staking bij chloorfabriek Akzo

Werknemers van de chloorfabriek van AkzoNobel in het Botlekgebied staken vandaag. Om veiligheidsredenen kunnen zij het werk niet volledig neerleggen, maar schroeven zij de productie terug met zo'n 60 procent. "Het is een merkwaardige manier van staken omdat het proces gewoon doorloopt," zegt CNV bestuurder Jelle Loosman.

"De medewerkers zitten gewoon in de controlekamer. Dat heeft te maken met veiligheid en milieu. Alleen wordt de productie met 60 procent verminderd." Vrijdag oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat de productie niet mag dalen tot onder de 40 procent van de capaciteit in verband met veiligheid en milieurisico's."

Monsterlijk

Er doen 45 medewerkers mee aan de staking. De werknemers eisen een loonsverhoging van 10 procent. AkzoNobel noemt de looneis monsterlijk en onverantwoordelijk.

AkzoNobel vindt het een gevaarlijke eis voor de klanten en de fabriek. "Vooral gezien de moeizame situatie in de gehele chemiesector in Europa," zegt een woordvoerder van AkzoNobel. "Die staat al onder hoge druk door de hoge energieprijzen in Europa. Als we niet kunnen rekenen op de redelijkheid van onze medewerkers maken we de toekomst van deze locatie onzeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl