Guus Hiddink is nog maar kort bondscoach bij Oranje, maar hij heeft al een speciaal project gevonden: Memphis Depay. Dat project begon vroeg dit jaar. "Toen ik de eerste maanden van 2014 bij PSV rondliep, had ik al snel een beeld van hem. Verwrongen, niet benaderbaar. Maar dat bleek niet te kloppen. Hij is juist zeer geïnteresseerd."

Met assistent Ruud van Nistelrooij werkt Hiddink in het Oostenrijkse Seefeld aan het verbeteren van het spel van de 20-jarige PSV-spits. "Depay kan de beste worden. Hij heeft nog meer potentie dan ik eerst dacht. Maar er is ook nóg meer uit te halen. Hij is vaak statisch als hij aan zijn acties begint. Dat zijn details."

In de oefenwedstrijd tegen Italië hield Hiddink Depay nog op de bank. In de kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië lonkt een basisplaats voor de aanvaller die furore maakte bij het WK in Brazilië. "De basis is een optie. Depay is een van de jongens in wie we veel potentie zien. Hij is de man die gevaarlijk kan zijn", aldus Hiddink. "Tsjechië heeft bijzonder aanvallende backs. Die spelen bijna als buitenspelers. Depay kan een wapen zijn tegen zo'n back."

Geschrokken van Oranje

Hiddink schrok van zijn ploeg afgelopen donderdag in Bari, toen Oranje met 2-0 van Italië verloor. "Er werden kinderlijke fouten gemaakt. Ik ben echt geschrokken. Je moet ruiken wanneer een internationale ploeg aan het begin van de wedstrijd iets wil forceren. Op dat vlak is de ploeg minder goed dan ik dacht. Er moet nog veel gebeuren, willen we ons kwalificeren."

Hiddinks voorganger Louis van Gaal schrok kort voor het WK ook van een nederlaag en dat leidde tot de veelbesproken aanpassing in het spelsysteem van Oranje. In een 5-3-2-opstelling reikte Nederland tegen alle verwachtingen in tot de halve finales van het WK.

Van Gaal-variant

Hiddink greep in de oefenwedstrijd tegen Italië terug naar de Hollandse school met 4-3-3, maar vindt het prettig om de 'Van Gaal-variant' achter de hand te hebben. "Er is een extra dimensie aan toegevoegd met 5-3-2. Het is een verrijking dat we ook daarmee resultaat kunnen halen."

Het is dus ook niet uit te sluiten dat Oranje binnenkort weer met vijf verdedigers aan de aftrap staat. "Als dat voor ons nodig mocht zijn, gaan we dat doen."

Vanavond is in Studio Sport (19.00 uur, NPO 1) een uitgebreid interview met bondscoach Guus Hiddink te zien.

STER reclame