Een vorige week ontdekte planetoïde vliegt vanavond om 20.18 uur langs de aarde. De 2014RC is zo'n 20 meter groot en vliegt op 40.000 kilometer van de aarde, een tiende van de afstand tot de maan.

"Veel mensen denken dat 40.000 kilometer heel ver weg is, maar dat is vlak buiten de baan waar een heleboel communicatie- en weersatellieten vliegen. Dus dat is echt dichtbij", zei wetenschapsjournalist Govert Schilling vanochtend in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.

Op 31 augustus werd de planetoïde ontdekt door een NASA-telescoop. "Die staat de hele tijd de sterrenhemel af te speuren. De 2014RC is maar een piepklein ding met zwak licht tussen de sterren, maar de telescoop heeft hem toch gevonden", zei Schilling.

Rusland

Het rotsblok, dat ook wel Pitbull wordt genoemd, is ongeveer even groot als de planetoïde die in februari vorig jaar in Rusland de dampkring binnenkwam en explodeerde. Daarbij vielen toen honderden gewonden door rondvliegend glas.

Maar dit keer is er geen gevaar. "We weten zeker dat er dit keer niets gebeurt, dus men hoeft zich geen zorgen te maken", verzekerde Schilling.

De website Slooh.com zendt de hele dag een speciaal programma uit over de planetoïde 2014RC, die het dichtst langs Nieuw-Zeeland zal vliegen.

STER reclame