NOS SportAangepast

Hockeyers, van vriend naar vijand

Jaap Stockmann, Mink van der Weerden, Robbert Kemperman en Klaas Vermeulen streden afgelopen zomer nog zij aan zij met het Nederlands hockeyteam om de wereldtitel. Zondag begint het nieuwe seizoen in de hoofdklasse en zijn de internationals weer elkaars concurrenten. Aan de hand van drie vragen blikken zij vooruit op de komende hockeycompetitie.

Van welke ploeg verwacht je komend seizoen het meest?

Jaap Stockmann (Bloemendaal): "Het is een cliché, maar veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd. De verschillen zijn nog kleiner geworden, dus het wordt dringen aan de top. Maar als je eerlijk kijkt, zijn Kampong en Oranje Zwart favoriet. OZ is de kampioen van vorig jaar en Kampong heeft veel kwaliteit erbij gekregen. Ik hoop dat we ons met Bloemendaal daar ook onder kunnen scharen."

Mink van der Weerden (Oranje Zwart): "Kampong. Ze zijn wel wat ervaring kwijtgeraakt, maar ze hebben fantastische spelers gekocht, zoals Joost van de Vijfeijken, Loick Luypaert en Pepijn Luijkx. En ze hadden al een topploeg. Ik denk dat zij er goed opstaan."

Robbert Kemperman (Kampong): "Dat vind ik lastig. Wij hebben met Kampong een goede ploeg, maar er zijn zes goede teams die kunnen strijden om de bovenste plekken. Net als vorig jaar zal het spannend worden. Daardoor kun je veel leuke wedstrijden spelen en dat is goed voor de hoofdklasse."

Klaas Vermeulen (Amsterdam): "Van mijn eigen ploeg verwacht ik eerlijk gezegd wel veel. We hebben, na twee landstitels, twee mindere jaren gehad waarin we ons niet voor de play-offs wisten te plaatsen. We hebben er nu een paar nieuwe spelers bij en ik hoop dat we kunnen verrassen. Voor de rest denk ik dat het een spannende strijd wordt tussen de clubs uit de top zes."

Hoe staat je eigen ploeg ervoor?

Mink van der Weerden: "Prima. We hebben met Oranje Zwart een heel lange voorbereiding gehad, doordat de WK vroeg in de zomer was. Dat was wel weer even wat anders. We hadden al snel een prima niveau te pakken, maar halverwege de voorbereiding kakte het wel een beetje in. Toen de competitie echt naderde, kwam de scherpte weer. We zijn goed fit en ik heb zin om te beginnen."

Jaap Stockmann: "Vergeleken met vorig jaar is Bloemendaal per saldo gelijk gebleven. Met Ronald Brouwer, Nick Meijer en Eby Kessing zijn er drie routiniers vertrokken, maar we hebben er een heel goede Australiër voor teruggekregen: Matthew Swann is een van de beste verdedigers ter wereld. Verder hebben de jonge jongens echt stappen gemaakt. Het verlies van de drie routiniers is goedgemaakt door de progressie die zij hebben geboekt."

Klaas Vermeulen: "We hebben met Amsterdam een goede en lange voorbereiding gehad. De internationals konden door het vroege WK ook op tijd aansluiten. We kampen wel met blessures van Valentin Verga en Santi Freixa, maar we hebben goed en pittig getraind. We staan er goed voor."

Robbert Kemperman: "We hebben een goede voorbereiding gedraaid met weinig blessures. We hebben met Kampong de ABN Amro Cup (een voorbereidingstoernooi op het nieuwe seizoen, red.) winnend afgesloten. Dat zegt niet heel veel, maar geeft wel aan op welk niveau we zitten. We voelen ons heel sterk."

Welke teamgenoot bij het Nederlandse team vrees je het meest?

Robbert Kemperman: "We moeten oppassen voor Sander Baart. Hij is een verschrikkelijk goede hockeyer die zich enorm heeft ontwikkeld als speler en als leider. Hij is een belangrijke pion bij Nederland en Oranje Zwart. Ik verwacht veel van hem."

Jaap Stockmann: "De progressie die Sander Baart heeft gemaakt vind ik ongelooflijk. Hoe hij is gegroeid en hoe belangrijk hij is geworden voor OZ. Ik ben niet bang voor hem, zeker niet, maar hij is een gevaarlijke allround-speler met een enorme meerwaarde voor ieder team waarvoor hij speelt."

Mink van der Weerden: Kijk, je speelt hockey met een team. Je kan een goede speler zijn in een matig team, dan ben je toch niet bang voor die speler. Maar ik denk dat Sander de Wijn en Robbert Kemperman Kampong wel op sleeptouw kunnen nemen. Zij vormen het grootste gevaar."

Klaas Vermeulen: "Dat vind ik moeilijk om te zeggen. De kwaliteit binnen het Nederlands team is erg hoog. Jaap Stockmann is een fantastische keeper, Mink van der Weerden heeft een fantastische strafcorner, Robbert Kemperman is een fantastische speler..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl