NOS NieuwsAangepast

Gijzelaar herkent schutter Brussel

De man die ervan wordt verdacht dat hij vier mensen heeft doodgeschoten in het Joods Museum in Brussel, was bewaker van gijzelaars in Syrië. Een Franse journalist die gegijzeld is geweest door moslimextremisten heeft Mehdi Nemmouche herkend.

In het Franse blad Le Point zegt verslaggever Nicolas Hénin dat Nemmouche dreigde hem te martelen. De Fransman Nemmouche had zich in Syrië bij de jihadstrijders aangesloten.

Hénin zat vast met de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, die recent door jihadisten van de Islamitische Staat zijn onthoofd. Hij werd in april vrijgelaten, samen met enkele andere Franse journalisten.

"Als Nemmouche niet zong, martelde hij", zegt Hénin in Le Point. "Hij was lid van een kleine groep Fransen die een stuk of vijftig Syrische gevangen moest bewaken, die in de cellen naast ons zaten. Die werden iedere nacht bont en blauw geslagen. Tussen het geschreeuw van de gevangenen door hoorde ik af en toe kreten in het Frans."

Aanslagen

Hénin heeft lang gewacht voor hij zijn verhaal naar buiten bracht, uit angst dat hij Foley en Sotloff in gevaar zou brengen. Woensdag staat zijn hele verhaal in Le Point, het tijdschrift waar hij voor werkt.

Nemmouche werd uiteindelijk gearresteerd in Frankrijk. Hij was per bus onderweg naar Marseille toen er een drugscontrole werd uitgevoerd. Hij is inmiddels uitgeleverd aan België en zit daar in de gevangenis.

De moordpartij in Brussel wakkerde bij Europese regeringen de angst aan voor aanslagen door extremisten die terugkeren uit Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl