NOS NieuwsAangepast

Nieuwe sancties EU tegen Rusland

De EU heeft overeenstemming bereikt over het uitbreiden van de sancties tegen Rusland. De nieuwe maatregelen maken het onder meer moeilijker voor Russische bedrijven om geld te lenen in de EU en raken bijvoorbeeld het oliebedrijf Rosneft en delen van Gazprom.

Ook worden nog eens zeker 20 Russen en Oekraïense opstandelingen op de zwarte lijst geplaatst. Het is nog niet bekendgemaakt om wie het gaat. Volgens persbureau Reuters wilden sommigen de Russische minister van Defensie op de lijst zetten, maar dat stuitte op verzet.

De export van militaire goederen en hoogwaardige technologie wordt verder beperkt. De sancties moeten maandag van kracht worden als alle nationale regeringen hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat over uitbreiding van de sancties.

Merkel

Deze week werd gespeculeerd dat de EU wellicht zou afzien van nieuwe sancties als er een bestand werd gesloten in Minsk tussen Oekraïne en de pro-Russische rebellen. Maar volgens diplomaten overheerst de onvrede over Poetins bemoeienis met Oekraïne en besloten de landen om door te zetten.

Eerder had bondskanselier Merkel al gezegd dat het overeenkomen van een bestand niet genoeg is om nieuwe sancties te voorkomen. Eerst moet duidelijk worden of de Russen de hulp aan de opstandelingen staken en het staakt-het-vuren wordt nageleefd.

Lijkt rustig

Volgens diplomaten kunnen de strafmaatregelen worden opgeschort als Rusland zich aan de afspraken uit het bestand houdt.

Dat bestand ging gisteren om 17.00 uur in. Op enkele explosies na zijn er geen berichten over gevechten in Oost-Oekraïne en lijkt het rustig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl