De arrestatie van de vier ouders uit Huizen en de uithuisplaatsing van hun zes kinderen was "volstrekt onnodig". Dat zegt de advocaat van de man die nog vastzit. Volgens hem was alleen het afpakken van hun Nederlandse paspoorten genoeg geweest om te voorkomen dat ze zouden afreizen naar het kalifaat van de Islamitische Staat.

Advocaat Pestman zegt dat er in het ambtsbericht van de AIVD dat de basis was voor de aanhouding een belangrijke fout stond.

Dubbele nationaliteit

De AIVD schreef dat de kinderen van de twee gezinnen een Nederlands en een Marokkaans paspoort hadden waarop ze kunnen reizen, maar dat is volgens hem niet waar. Ze hebben alleen een Nederlands paspoort. Daarom hadden "minder ingrijpende middelen volstaan".

Een woordvoerster van de AIVD wil niet op die aantijging reageren. "Wij gaan nooit in op casussen, ook niet in dit geval."

Paniekvoetbal

De advocaat noemt de handelwijze van de autoriteiten paniekvoetbal. "Iedereen denkt dat er iets verschrikkelijks gaat gebeuren en dat ze moeten worden tegengehouden."

Volgens Pestman is het AIVD-bericht verkeerd geïnterpreteerd. Zo schreef de AIVD alleen dat de twee gezinnen mogelijk wilden emigreren naar het kalifaat. Nergens stond volgens hem dat ze zich ook wilden aansluiten bij de gewapende strijd.

Emigreren

Pestman zegt dat zijn cliënt wel serieuze plannen had om te emigreren. Maar de bestemming stond nog niet vast. Behalve Syrië behoorden ook Egypte en Marokko tot de mogelijkheden.

Gisteren besloot de rechter-commissaris dat drie van de vier ouderen moesten vrijkomen. Volgens de rechtbank waren er onvoldoende aanwijzingen dat de drie voorbereidingen zouden hebben getroffen voor het deelnemen aan terroristische activiteiten.

De laatste verdachte zit nog wel vast, omdat er op een harde schijf van hem een aantal documenten zijn aangetroffen die nog moeten worden onderzocht.

STER reclame