Henk Krol komt terug in de Tweede Kamer. Hij wordt de tijdelijke vervanger van Martine Baay-Timmerman. Die gaat voorlopig weg om medische redenen. Volgens 50Plus-vicevoorzitter Koopman kampt Baay met een tijdelijke medische terugval. Die is zo ernstig dat het onverantwoord is om het Kamerwerk voort te zetten, zegt Koopman.

Het bestuur hoopt dat Baay na behandeling terug kan komen. Ze wordt behandeld voor kanker. Vorig jaar oktober kwam ze in de Kamer in de plaats van Krol. Die stapte toen op, nadat duidelijk was geworden dat hij als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenpremie had afgedragen voor zijn werknemers.

NOS-verslaggever Ron Fresen denkt niet dat Krol van plan is het Kamerlidmaatschap na een paar weken alweer de rug toe te keren.

Beeldvorming

Krol zei vandaag dat hij spijt heeft van de beslissing destijds om op te stappen en dat zijn vertrek heeft bijgedragen aan een bepaalde beeldvorming. "Mensen leren van fouten en wat er toen met die pensioenen is gedaan, gebeurde in overleg met de werknemers. Toen het daarna beter ging met de Gaykrant, zijn de medewerkers ook weer teruggekomen in het pensioenfonds."

Krol had al verschillende keren gezegd dat hij graag weer een functie wilde bij 50Plus. Hij stond in mei als lijstduwer op de lijst bij de Europese Verkiezingen.

Ingewerkt

Koopman zei vandaag dat Krol het eerst in aanmerking komt om Baay te vervangen, omdat hij het hoogst op de lijst stond. Hij benadrukte dat 50Plus zo deskundig mogelijk in de Kamer moet zijn vertegenwoordigd en dat Krol al is ingewerkt.

Ook volgens Koopman hebben veel van de verwijten aan Krol te maken met beeldvorming. "En geen van de feiten is zo verontrustend dat er voor ons aanleiding was om ons van hem af te keren."

Subsidie

Onlangs werd bekend dat de overheid subsidiegeld terugeist van de voormalige stichting van Krol. De subsidie was toegekend om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten. Maar Krol zou twee ton hebben gebruikt om rekeningen van zijn eigen bedrijven te betalen.

Krol zei vandaag dat de stichting gedaan heeft wat de opdracht was. Hij voegde eraan toe dat hij in deze kwestie "aan de zijlijn" staat en verwees naar een accountant.

In het voorjaar kwam het tot een breuk in de tweekoppige fractie van 50Plus. Het hoofdbestuur koos toen voor Baay en nam afstand van Norbert Klein. Sindsdien zijn er een fractie 50Plus-Klein en een fractie 50Plus-Baay. Krol komt nu dus in de plaats van Baay. Krol zei dat zijn handen jeuken om weer iets te doen voor de ouderen. Volgens hem wordt er te makkelijk geld "weggegraaid" bij die groep.

STER reclame