NOS NieuwsAangepast

SP'er: Monasch geen landverrader

SP-Kamerlid Van Bommel heeft de beschuldiging dat zijn PvdA-collega Monasch een landverrader is, teruggenomen. Gisteren noemde hij Monasch op Twitter een landverrader, nadat Monasch kritiek had geleverd op een optreden van SP-leider Roemer in het tv-programma Pauw.

Roemer zei in dat programma dat de NAVO ook meehelpt aan escalatie van het conflict in Oekraïne. "De Russen zien de omsingeling van westerse troepen en ik kan me voorstellen dat ze zich bedreigd voelen." Gisteren schreven Roemer en Van Bommel in de Volkskrant dat Oekraïne geen lid mag worden van de NAVO.

Mislukte poging

Monasch noemde het optreden van Roemer gisteravond op Twitter een hopeloos mislukte poging om staatsman te spelen. Van Bommel reageerde daar boos op en gebruikte in dat verband de term landverrader. Volgens Van Bommel plaatst Monasch de SP in het kamp van Poetin, terwijl de partij juist ook afstand neemt van de Russische president. Hij beschuldigde de PvdA ook van "oorlogshitserij".

"Ik laat me niet in het kamp-Poetin trekken," zei Van Bommel vanochtend in een toelichting. Hij benadrukte op Twitter ook dat Monasch voor "Amerikaans geld in Oekraïne heeft gediend". Van Bommel doelde daarmee op cursussen die Monasch in Oekraïne heeft gegeven om de Oekraiëners te leren omgaan met democratische processen.

Monasch retweette daarop een bericht waarin stond "Minder drinken Harry" en voegde eraan toe: " I rest my case."

Verkeerde associaties

Na een gesprek met Monasch nam Van Bommel de term landverrader vanochtend terug, vanwege de verkeerde associaties die die term kan oproepen. Wel zei hij dat de politieke verschillen van mening blijven.

Monasch zei vanochtend dat hij inderdaad cursussen heeft gegeven in Oekraïne, en dat hij dat ook in Rusland heeft gedaan. Dat is voor een deel betaald door de Amerikaanse overheid, voor een ander deel door de Amerikaanse Democratische Partij, aldus Monasch. Het PvdA-Kamerlid benadrukte dat hij hetzelfde soort cursussen ook heeft gegeven met Nederlands belastinggeld, met steun van de SP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl