NOS NieuwsAangepast

Máximakanaal Den Bosch lekt

Het nieuwe Máximakanaal, dat bij Den Bosch wordt aangelegd, lekt. Rijkswaterstaat kwam er tijdens testen achter dat het water wegsijpelt over een lengte van 2,5 kilometer. Elke dag zakt het waterpeil zo'n 3 centimeter.

Rijkswaterstaat gaat nu een kleibodem aanleggen, in de hoop dat het lekken daardoor stopt. Om de 70.000 kubieke meter klei te kunnen storten, moet eerst het kanaal worden leeggepompt.

Het kanaal moet eind dit jaar opengaan voor scheepvaartverkeer. Rijkswaterstaat denkt nog steeds dat dat gaat lukken.

Containerschepen

Het Máximakanaal is het eerste grote kanaal dat in twintig jaar wordt gegraven in Nederland.

Het kanaal van 9 kilometer tussen het Brabantse dorp Den Dungen en de Maas zorgt ervoor dat schepen niet meer door de binnenstad van Den Bosch hoeven te varen. Ook kunnen er grotere containerschepen op varen, waardoor die vanaf de Maas naar de containerterminal in Veghel kunnen komen.

Willem-Alexanderkanaal

In Zuid-Nederland zijn al drie kanalen met de naam van een koningin. Het Máximakanaal is volgens Rijkswaterstaat een mooie aanvulling op het Wilhelminakanaal, het Julianakanaal en het Beatrixkanaal.

Naar koning Willem-Alexander was al eerder een kanaal vernoemd. Dat is een stukje van zes kilometer in Drenthe, van Klazienaveen naar Oranjedorp, waardoor een verbinding voor de pleziervaart is ontstaan door de Hondsrug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl