In het Brabantse dorp Made is een cobra ontsnapt. Omdat het een erg giftige slang is, heeft de gemeente groot alarm geslagen. Buurtbewoners moeten uit voorzorg ramen en deuren gesloten houden.

De cobra is ontsnapt uit een terrarium bij een bewoner van de Valkenhof. De eigenaar heeft het dier woensdagavond voor het laatst gezien, toen hij de slang voerde.

Zoektocht

Donderdagnacht trok de eigenaar aan de bel, toen hij het dier niet meer zag. De gemeente houdt er rekening mee dat de cobra niet meer in het huis is.

Twee slangenexperts speuren de omgeving af. "Zij kijken vooral op warme, donkere plekjes. Dat zijn plaatsen die zulke slangen graag opzoeken", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Erg giftig

De gifslang, een cobra naja nivea of Kaapse cobra, is 70 centimeter lang en geel/beige gekleurd. Hij heeft lange giftanden en een beet kan dodelijk zijn.

Huisartsenposten en ziekenhuizen in de buurt zijn geïnstrueerd en geïnformeerd over de ontsnapte slang. Er is tegengif beschikbaar, maar dat moet wel snel worden toegediend als iemand gebeten wordt. De gemeente roept mensen dan ook op om direct 112 te bellen wanneer ze de slang zien, of wanneer ze zijn gebeten.

Niet buiten spelen

Buurtbewoners mogen van de gemeente wel hun huis uit, maar ze moeten alert zijn. Ouders wordt geadviseerd om kinderen niet buiten te laten spelen. De scholen in de buurt zijn gewoon open, maar ook zij zijn gewaarschuwd.

STER reclame