Roger Federer is doorgedrongen tot de halve finales van de US Open. De als tweede geplaatste Zwitser balanceerde tegen Gaël Monfils op de rand van de afgrond, maar won wel: 4-6, 3-6, 6-4, 7-5, 6-2.

Tot vandaag maakte de 33-jarige Federer een uitstekende indruk op het toernooi dat hij al vijf keer won. In de eerste twee sets gaf hij echter niet thuis. De nummer drie van de wereld oogde slap, serveerde ronduit matig en strooide met onnodige fouten.

Monfils liet daarentegen (tussen zijn zo kenmerkende clowneske capriolen door) zeer behoorlijk tennis zien. Even was er de schrik van het dubbelklappen van zijn enkel, maar de schade bij de nummer twintig van de plaatsingslijst viel mee.

Zwitser toont emoties

Federer besefte dat er iets moest veranderen. De anders zo kalme Zwitser zweepte zichzelf met enkele emotionele uitbarstingen op en dat werkte. Plots was voor even de schwung terug in zijn spel en veroverde hij de derde set.

Het dolenthousiaste publiek genoot en smeekte de spelers om een vijfde bedrijf. Het verzoek werd ingewilligd. Monfils kreeg bij een 5-4 stand nog wel twee opeenvolgende matchpoints, maar Federer werkte ze weg en pakte niet veel later de set.

Die klap kwam de Fransman niet meer te boven. Voor de negende keer won Federer een partij na een achterstand van twee sets en en voor de negende keer staat hij in New York in de halve finales.

"Dacht dat het voorbij was"

Federer gaf na afloop toe dat hij zich in de vierde set al bij een nederlaag had neergelegd: "Ik voelde me niet bepaald geweldig bij die twee matchpoints tegen. Ik dacht dat het voorbij was." Maar door zichzelf streng toe te spreken wist hij te overleven. "Ik zei tegen mezelf: je moet ervoor vechten, je moet niks aan hem weggeven."

"Ik stond met mijn rug tegen de muur. Op zulke momenten hoop je ook op een beetje geluk. Ik weet eigenlijk niet eens of ik wel eens een wedstrijdpunt heb overleefd bij een grandslamtoernooi. Maar ik ben ongelooflijk blij dat het vandaag is gebeurd", sprak de opgeluchte Zwitser.

STER reclame