Amper treinen Schiphol na koperroof

Aangepast

Schiphol is slecht bereikbaar per trein. Koperdieven hebben gisteravond laat grote schade aangericht op het spoor tussen Schiphol en de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam Lelylaan.

De storing heeft grote gevolgen voor mensen die naar Schiphol willen. Er rijden geen treinen van onder meer Amsterdam, Utrecht, Alkmaar en Haarlem naar Schiphol. De luchthaven is per trein alleen bereikbaar vanaf het zuiden, via Leiden of Rotterdam.

Brand

Tijdens de koperdiefstal zijn stroomkabels geraakt en in brand gevlogen. Daardoor is over een lengte van tientallen meters flinke schade. "Kabels, leidingen en spoorbeveiligingssystemen zijn flink beschadigd", zei een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail in het NOS Radio 1 Journaal.

De politie is nog op zoek naar de daders.

Vertraging

Het herstelwerk van de kabels begon vannacht, maar duurt naar verwachting nog uren. De NS denkt dat er in ieder geval tot 14.00 uur geen treinen rijden tussen Schiphol en Amsterdam Lelylaan en Schiphol en Amsterdam Zuid. Op andere trajecten rond Schiphol en Amsterdam Zuid rijden minder treinen. Mogelijk duurt de overlast de hele dag, zegt de NS.

De NS zet bussen in om reizigers te vervoeren. Zij moeten er wel rekening mee houden dat zij later op hun bestemming aankomen dan gebruikelijk. Mensen kunnen ook met hun treinkaartje reizen in de Amsterdamse metro. Die is tussen Amsterdam Sloterdijk, Lelylaan en Amsterdam Zuid opengesteld voor treinreizigers.

Koperdiefstal

De spoorwegen hebben vaak te maken met koperdiefstal. Door de hoge koperprijzen wordt geregeld onder meer bedrading gestolen van seinen en wissels, met de nodige kosten en overlast van dien.

ProRail heeft de laatste jaren veel maatregelen genomen om de diefstal tegen te gaan. "Het aantal koperdiefstallen op het spoor is de afgelopen periode flink gedaald", zegt een woordvoerder van het spoorbedrijf. "Maar helaas hebben we er toch nog steeds mee te maken, zoals vandaag."

STER Reclame