NOS NieuwsAangepast

Nederlandse steun leger Oekraïne

Nederland gaat nieuwe steun bieden aan het Oekraïense leger. Premier Rutte maakte dat bekend na de eerste dag van de NAVO-top in Wales.

De Oekraïense strijdkrachten raken steeds verder verzwakt door hun gevechten met pro-Russische separatisten. Om het leger een kwalitatieve impuls te geven, heeft de NAVO nu besloten om een aantal fondsen op te zetten.

Logistiek

Nederland zal een van die fondsen leiden. Daarbij gaat het om verbetering van de logistiek en van de aankoop van materieel. De regering trekt daarvoor de komende twee jaar in totaal 400.000 euro uit.

Nederland kondigde al eerder steun aan voor het Oekraïense leger. In juni bood minister Timmermans hulp bij de begeleiding van overbodige soldaten die terugkeren in de burgermaatschappij.

Wapens

Premier Rutte benadrukte in Wales dat Nederland niets voelt voor wapenleveranties aan Oekraïne. "Wij trekken daar één lijn met de Duitsers en enkele andere landen."

Aan het eind van de eerste conferentiedag kwamen de leiders van de 28 NAVO-bondgenoten tot een gemeenschappelijke verklaring over Oekraïne. Ze veroordelen de Russische steun aan de separatisten en de annexatie van de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl