NOS NieuwsAangepast

NAVO schaart zich achter Oekraïne

Op de NAVO-top in Wales hebben de regeringsleiders de Russische steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne opnieuw veroordeeld. De lidstaten noemen het annexeren van de Krim door Rusland een illegale actie, die in strijd is met internationale afspraken.

De Russische steun aan de separatisten en het samentrekken van Russische militairen aan de grens met Oekraïne vormen een bedreiging voor Oekraïne en de regio, staat in een verklaring van de NAVO.

Het bondgenootschap roept Rusland op om de rechten van de Oekraïners te respecteren, inclusief die van de inwoners van De Krim. Rusland wordt ook opgeroepen om met de Oekraïense regering te praten over het oplossen van het conflict.

Porosjenko

De lidstaten zijn blij dat ook andere organisaties, zoals de Europese Unie en de OVSE, proberen om de rust en vrede te bewaren in Oekraïne. Op de topconferentie zijn afspraken gemaakt over verdere samenwerking tussen de NAVO en het Oekraïense leger.

De Oekraïense president Porosjenko was ook aanwezig op de top. Hij kondigde een staakt-het-vuren aan van het Oekraïense leger. Morgen praten vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland in Minsk.

Porosjenko zei vanavond dat hij "voorzichtig optimistisch" was over de bijeenkomst in Minsk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl