NOS NieuwsAangepast

Spanje verbiedt lezing in Utrecht

Een lezing van de Catalaanse auteur Albert Sánchez Piñol in Utrecht gaat op het laatste moment niet door. De organisator van het evenement, het Cervantes Instituut, heeft de bijeenkomst afgeblazen.

Het is niet duidelijk waarom de lezing niet doorgaat. Een woordvoerder wil slechts kwijt dat het besluit op het laatste moment is genomen door de Spaanse ambassade in Nederland.

Verder verwijst men naar het hoofdkantoor van het Cervantes Instituut in Madrid. Daar wordt echter niet thuis gegeven.

Censuur

De uitgever van Sánchez Piñol is furieus. "Dit is een ernstige zaak, die neigt naar censuur", zegt Juliette van Wersch, van uitgever Signatuur.

"Het is spijtig en voor een uitgeverij onbegrijpelijk dat deze auteur in Nederland niet overal over de Spaanse en Catalaanse geschiedenis kan vertellen. "

Victus

Sánchez Piñol zou vanavond vertellen over zijn nieuwe boek Victus. Die roman gaat over een keerpunt in de Spaanse geschiedenis: de val van Barcelona in 1714. Daardoor raakten de Catalanen hun onafhankelijkheid kwijt.

Van Wersch denkt dat de annulering misschien verband houdt met het 300-jarige jubileum van de val, op 11 september. "Dat gaat altijd gepaard met betogingen en die werden de afgelopen jaren steeds grimmiger."

Bovendien kan het omstreden referendum over Catalaanse onafhankelijkheid een rol spelen, maar dat blijft gissen. "Men wilde alleen zeggen dat het nu gevoelig ligt en dat het geen goed moment was."

Jammer

Volgens de uitgever betreurt Sánchez Piñol het dat zijn boek nu zo'n politieke lading krijgt. "Hij wilde alleen een historische roman schrijven. Hij vindt dit erg jammer en treurig."

Het Cervantes Instituut is opgericht om de Spaanse taal en cultuur wereldwijd onder de aandacht te brengen. Het wordt gefinancierd door de Spaanse overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl