Drie van de vier ouders uit Huizen die afgelopen weekend werden opgepakt omdat ze op het punt stonden met hun kinderen op jihadreis te gaan, komen vrij. De vierde verdachte blijft wel vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Utrecht besloten.

Het Openbaar Ministerie had om verlenging van de hechtenis gevraagd van alle vier omdat ze voorbereidingen zouden hebben getroffen voor het deelnemen aan terroristische activiteiten.

De rechter-commissaris ziet hiervoor bij drie van de vier echter onvoldoende aanwijzingen. Bij de vierde, een man van 34, zijn er wel voldoende ernstige aanwijzingen om hem langer vast te houden. Zijn voorarrest is met twee weken verlengd.

AIVD

Vrijdag en zaterdag werd het viertal door een arrestatieteam opgepakt na een ambtsbericht van de geheime dienst AIVD. Die waarschuwde dat de twee stellen van 30 en 31 jaar en van 32 en 34 jaar zich wilden aansluiten bij de terreurbeweging IS in Syrië en Irak.

De paspoorten van de Huizenaren zijn afgepakt. Hun zes kinderen, in de leeftijd van acht maanden tot negen jaar, zijn door de Kinderbescherming onder toezicht geplaatst.

STER reclame