Celstraf voor hacker Rotterdam

time icon Aangepast

In Rotterdam is een 19-jarige hacker veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk voor het hacken van ongeveer 2000 computers. Hij heeft geen tbs gekregen, iets waarom het Openbaar Ministerie wel had gevraagd.

Psychiaters vinden hem verminderd toerekeningsvatbaar en stellen dat hij zich moet laten behandelen. Maar daarvoor is volgens de rechtbank geen tbs nodig. Het OM eiste 4,5 maand celstraf, gelijk aan zijn voorarrest, en tbs waarbij hij niet verplicht hoefde te worden opgenomen.

De Rotterdammer hackte tussen 2010 en 2013 ruim 2000 computers waarbij hij 42 miljoen privé-bestanden verzamelde. De hacker werd in oktober vorig jaar opgepakt nadat hij een filmpje van een naakt meisje op haar eigen Facebook pagina had gezet. De Rotterdammer had het filmpje uit de prullenbak van haar computer gehaald.

Ibn Ghaldoun

Hij is ook schuldig bevonden aan 'indirecte' betrokkenheid bij de examendiefstal op de Ibn Ghaldoun-school. Hij had het gestolen eindexamen Frans gepubliceerd. De grootste eindexamendiefstal ooit werd in mei vorig jaar ontdekt. De leerlingen moesten de gestolen eindexamens over doen.

De hacker zei nadat hij was gepakt dat hij gebiologeerd was geraakt door de mogelijkheden van hacken. "Ik ging steeds een stapje verder." Hij was niet uit op geld, benadrukte hij. De jongen zei dat hij achteraf spijt had.

STER Reclame