Dichter Gerrit Kouwenaar is op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Querido laten weten. Kouwenaar grossierde in literaire prijzen en gold jarenlang als kandidaat voor de Nobelprijs.

Kouwenaar debuteerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met uitgaven die niet aan de censuur waren voorgelegd en met bijdragen aan illegale bladen. Hij kreeg daar een half jaar gevangenisstraf voor. Nadat hij was vrijgekomen, dook hij onder.

Vijftigers

Na de oorlog was hij vijf jaar lang kunstredacteur bij de communistische krant De Waarheid. Aan het eind van de periode vond hij aansluiting bij de Vijftigers, een groep experimentele dichters die verbonden was met de Cobra-beweging. Ook Lucebert en Remco Campert hoorden bij deze groep.

Toen de experimentele groep uit elkaar viel, ontwikkelde Kouwenaar een minder uitbundige, bedachtzame stijl. Het leverde hem weleens het verwijt op moeilijk toegankelijke poëzie te schrijven.

Men moet

Later werden zijn gedichten ook in bredere kring populair. Gerrit Komrij, ooit een van de grootste tegenstanders van de Vijftigers, noemde Kouwenaars gedicht 'Men moet' een van de aangrijpendste gedichten uit de Nederlandse poëzie.

Kouwenaars oeuvre werd bekroond met onder meer de P.C. Hooftprijs (1970) en de Prijs der Nederlandse Letteren (1989). Verder kreeg hij prijzen voor late bundels als De tijd staat open en Totaal witte kamer. Kouwenaar werd ook vaak genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur, maar won die nooit.

Laatste dagen

Querido herdenkt hem op de website met zijn gedicht 'de laatste dagen van de zomer'. De uitgever noemt hem "een dierbare schrijver, een fenomenale dichter, die decennialang aan de uitgeverij verbonden was".

STER reclame