NOS NieuwsAangepast

Rente naar historisch laag niveau

De Europese Centrale Bank heeft opnieuw de rente verlaagd, met 0,1 procentpunt. Daardoor staat de rente in de eurozone op het historisch lage niveau van 0,05 procent.

Volgens economieverslaggever Eva Wiessing is de stap vooral symbolisch. "Het is de bedoeling dat mensen meer geld uitgeven en de economie wat beter gaat draaien. Dat is de afgelopen jaren niet gebeurd. Dit is vooral om te laten zien dat de ECB heel ver wil gaan", zegt Wiessing.

Een lagere ECB-rente moet doorsijpelen naar andere rentetarieven. Zo moet het goedkoper worden om geld te lenen. Door de lage rente zijn hypotheekrentes de afgelopen tijd ook gezakt naar historische lage niveaus. Ook de rente op spaargeld is gedaald.

De ECB verlaagde ook een ander rentetarief. Banken die geld bij de ECB stallen krijgen een negatieve rente van -0,2 procent. Ze moeten dus betalen voor het in bewaring geven van geld. Die rente was hiervoor -0,1 procent.

In reactie op het rentebesluit gingen de beurskoersen omhoog. De AEX-index ging van een miniem verlies naar een plus van zo'n 0,7 procent. De euro daalde in waarde, van zo'n 1,313 dollar per euro naar 1,304.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl