NOS VoetbalAangepast

"Italië heeft niet beste generatie"

Namens de toonaangevende Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is Alessandra Bocci donderdag in Bari voor de oefeninterland tussen Italië en Nederland. De journaliste vertelt over de problemen van de Italiaanse ploeg.

Hoe staat het met de stemming rond de nationale ploeg na de vroege uitschakeling op het WK?

"Het team werd na het WK hevig bekritiseerd. Uitschakeling in de eerste ronde kan echt niet, zeker niet voor de tweede keer op rij. In 2006 waren we nog wereldkampioen. Maar we misten wel belangrijke spelers als Riccardo Montolivo, die vlak voor het WK geblesseerd raakte. Ook Giuseppe Rossi was er niet bij. Hij heeft nog steeds knieklachten."

"Het probleem in Brazilië was ook de balans in de kleedkamer. Mario Balotelli heeft geen goede relatie met de oudere spelers."

Leeft het duel met Nederland, de eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Antonio Conte?

"De interesse is erg groot, vooral omdat het de eerste wedstrijd van de nieuwe bondscoach betreft. Hij wordt na drie landstitels met Juventus als de beste coach van Italië beschouwd. Hij wachtte op een aanbieding van een grote club, maar de Italiaanse bond heeft veel geld neergelegd om hem vast te leggen."

"Dat is niet gebruikelijk voor een bondscoach. Ze wisten dat we niet meer de beste spelers hebben. Dus dan maar de beste coach. Dat is de enige kans op succes. Ze hopen dat Conte iets goeds verzint. Voor Conte zelf is het ook een risico. Hij weet zelf ook dat hij niet de beste generatie tot zijn beschikking heeft"

Conte werd in het verleden geschorst voor zijn rol in een omkoopschandaal. Was dat nog een issue toen hij werd aangesteld?

"Dat zijn we vergeten, haha. Het is lang geleden, maar een beetje vreemd is het wel. Hij is niet onschuldig. Na de keurige Prandelli, die gedragsregels invoerde voor de selectie, gaan we weer terug naar de Italiaanse stijl met uitzonderingen op de regels. Maar Prandelli was niet succesvol en Conte heeft drie landstitels gewonnen. Daar gaat het om. Hij is bovendien een natuurlijke leider."

Met het passeren van Mario Balotelli, geschorst voor het volgende kwalificatieduel met Noorwegen, nam Conte meteen een veelbesproken beslissing. Wat denken de Italianen daarvan?

"Je houdt van Mario of je haat hem. Het merendeel van de journalisten en de fans staat in mijn ogen achter de keuze om hem te passeren. Iedereen vindt dat hij een straf verdient. Deels was het een technische beslissing, want hij heeft deze zomer niet veel gespeeld."

"Maar Conte wil naar mijn mening ook een signaal afgeven. Balotelli is niet de ster. Hij is niet de enige speler in de selectie, maar een van de velen. Ik denk dat hij er de volgende interlands wel bij is. Als hij goed speelt en regelmatig speelt, is het onmogelijk hem te passeren. Hij is de beste speler die we hebben."

Hoe denkt men in Italië over het Nederlands elftal? Krijgen Nigel de Jong (AC Milan) en Stefan de Vrij (Lazio) extra aandacht?

"We respecteren het Nederlands elftal, maar over het voetbal tijdens het afgelopen WK zijn we niet enthousiast. Het spel was anders dan voorheen. Niet zo sprankelend. Nederland heeft wel goede spelers, maar Arjen Robben ontbreekt en Van Persie is nog niet helemaal fit."

"Nigel de Jong kennen we langer. Sommige mensen waren verbaasd over zijn niveau op het WK. Hij is geliefd om zijn persoonlijkheid, maar niet om zijn voetbalkwaliteiten. 'Eerst hadden we Pirlo en nu hebben we De Jong', denken de fans. Dat is een verschil. De Vrij startte niet goed bij Lazio. De mensen zijn benieuwd of hij donderdag zijn echte kwaliteiten laat zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl