NOS NieuwsAangepast

De NAVO heeft z'n oude vijand terug

De NAVO ziet de nieuwe spanningen met Rusland als een zegen, vertelt correspondent Tijn Sadee: "We are back home, zeggen hoge Amerikaanse diplomaten. Ze voelen zich thuis in Europa, waar de NAVO kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht."

"De top in Wales werd gepland vóórdat Rusland de Krim annexeerde. Toen was de vraag hoe het verder moest met de NAVO. Nu zijn we weer helemaal terug bij het belangrijke artikel 5: als één land wordt aangevallen worden we allemaal aangevallen."

Snelle reactiemacht

Er wordt gesproken over een nieuwe legermacht die snel in actie kan komen als de NAVO-staten in Oost-Europa worden bedreigd. Maar daarover is totaal geen overeenstemming tussen de 28 lidstaten, zegt Sadee. "Sommige landen willen voluit gaan, met het risico van een oorlog met Rusland. Andere landen willen op de rem blijven staan, uit angst om de Russische president Poetin te provoceren."

Wat vindt Poetin?

Poetin doet er alles aan om te voorkomen dat Oekraïne NAVO-lid wordt. "Hij ziet het als het laatste land bij het westen van Rusland dat nog niet tot het bondgenootschap behoort", zegt Rusland-kenner Helga Salemon van onderzoeksbureau Most. "De landen die voorheen tot het Warschaupact behoorden zijn bijna allemaal NAVO-landen geworden."

Salemon begrijpt de angst van Poetin. "Maar zijn methodes gaan natuurlijk veel te ver. Het destabiliseren van Oekraïne, waar hij nu al een half jaar mee bezig is, is eigenlijk een doel op zichzelf geworden."

Nachtmerrie

En nu lijkt dus juist te gebeuren wat Poetin absoluut niet wil. 'De Baltische staten willen dat er permanente NAVO-bases op hun grondgebied komen. Dat is een nachtmerrie-scenario voor Poetin. Hij probeert de NAVO buiten de deur te houden, maar zijn handelen heeft een averechts effect."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl