NOS NieuwsAangepast

"Toch geen Duitse tol grensverkeer"

Automobilisten hoeven waarschijnlijk toch geen tol te betalen als ze over de grens in Duitsland boodschappen gaan doen. De Beierse partij CSU, de initiator van de Duitse tolplannen, lijkt te zijn gezwicht voor kritiek uit de zusterpartij CDU van bondskanselier Merkel.

Duitse media melden dat vanaf 2016 alleen tol wordt geheven op de Autobahn en op grotere provinciale wegen. Het gebruik van lokale wegen zou gratis blijven.

Het compromis is een opsteker voor CDU-afdelingen in de grensstreken. Die zijn zeer kritisch over de tolplannen van de Duitse regering en vrezen dat buitenlanders niet meer in Duitsland komen winkelen als ze tol moeten betalen. De afdelingen drongen daarom aan op uitzonderingen.

Alleen buitenlanders

In Berlijn wordt nog altijd gesleuteld aan een wetsvoorstel over de tol. Het kabinet-Merkel wil dat alleen buitenlanders betalen. Duitse automobilisten moeten ook een vignet aanschaffen, maar zij worden via lagere belastingen gecompenseerd.

Buurlanden, waaronder Nederland en Oostenrijk, zeggen dat zo'n constructie wettelijk niet haalbaar is. Minister Schultz van Infrastructuur wil dat Brussel het plan kritisch toetst. Een tolvignet zou, afhankelijk van het type auto, tot 100 euro per jaar gaan kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl