NOS NieuwsAangepast

Ali Kadhim, ontsnapt aan de kogel van IS

Op 1 juni 2014 meldt de Iraakse Ali Kadhim zich vrijwillig aan bij het regeringsleger. Hij moet zijn gezin onderhouden, het leger is de enige optie die hij heeft. De terreurgroepering IS, toen nog ISIS, is dan al in opmars in Noord-Irak. Ze komen dichterbij. Op 3 juni is het zover: IS-rebellen komen Camp Speicher innemen. Iedereen wordt meegenomen en door het hoofd geschoten, behalve Ali. De kogel mist zijn hoofd en hij doet alsof 'ie dood is. Nu vertelt hij zijn verhaal aan de New York Times.

Pas op, de beelden in onderstaande reportage kunnen schokkend zijn -.

Met tientallen tegelijk worden Ali en zijn collega's in busjes gestopt en naar een IS-kamp gebracht. De soennieten en de sjiieten worden van elkaar gescheiden. De soennitische IS-rebellen geven de soennitische soldaten de kans om spijt te betuigen, sjiieten maken geen kans - in rijen lopen ze hun dood tegemoet. In beelden die IS zelf online heeft gezet, is te zien hoe dat gaat.

Dodenrij

Honderden sjiieten wandelen hun dood (letterlijk) tegemoet - The New York Times

De rij wordt opgesplitst in groepen. Ali is de vierde die in zijn groep gedood wordt. Althans, dat was de bedoeling. "Een, twee, drie, ik keek opzij en zag dat ze werden doodgeschoten. De dood was dichtbij, ik was nergens meer bang voor." Als er op Ali wordt geschoten, voelt hij de kogel langs zijn oor suizen. "Ik deed alsof ik geraakt werd en viel voorover in de modder." Het bloed uit het hoofd van zijn vermoorde buurman zit op zijn gezicht. IS denkt dat Ali dood is.

Ali wijst zichzelf aan in een groep vermoorde Iraakse soldaten - The New York Times

Ali vlucht

Ali wacht vier uur tot de duisternis valt en het overal muisstil is. Met zijn handen nog vastgebonden op z'n rug rent hij naar de oever van de Tigris, ongeveer 200 meter verderop. Daar ontmoet hij een man die ook is neergeschoten door IS en in de rivier is gedumpt. Hij leeft nog. Met een schelp snijdt de zwaargewonde man de touwen om Ali's polsen door, zodat hij kan zwemmen.

De route die Ali aflegt, op zoek naar zijn vrijheid - The New York Times

Ali zwemt naar een zandbank in het midden van de rivier. Als hij verder zou zwemmen, trekt de sterke stroming hem zeker nee naar een checkpoint van IS verderop. Ali zoekt een rustiger stuk in de rivier en steekt over. Hij kruipt aan land bij een soennitisch deel van Noord-Irak, ook bezet door IS. "Maar de eerste soennitische man die ik tegenkwam, gaf me twee tomaten en brood."

IS-terrein

De man waarschuwt Ali: "Ga je die kant op, dan vermoorden ze je. Als je blijft, vermoorden ze je ook. Als je via de brug gaat ook. Je bent verloren." Doodsbang loopt hij verder. Op zoek naar "soennieten zoals die zouden moeten zijn". Hij klopt aan bij een huis en vreest dat dat een verkeerde keus is, dat de bewoners hem aangeven bij IS-strijders.

Maar dat gebeurt niet. De bewoners verstoppen hem. IS hoort dat er een gevluchte sjiiet in hun gebied schuilt en start een zoektocht. Ze vinden Ali niet. De volgende morgen brengt het gezin waar Ali schuilt hem naar een ander dorp, weg van de IS-strijders. Drie weken gaan voorbij als Ali thuis aankomt. "Mijn dochtertje van twee herkende me niet." Totaal uitgeput en opgejaagd zakt Ali in elkaar. Hij heeft IS overleefd.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl