PvdA-senator Klaas de Vries vindt NAVO-secretaris-generaal Rasmussen een ongelooflijke praatjesmaker. Hij zei dat op NPO Radio 4, waar hij commentaar mocht geven op actuele gebeurtenissen.

"Die man is gewoon gevaarlijk", zegt de oud-minister over Rasmussen. Die wil onder meer een snelle interventiemacht om snel tegen Rusland te kunnen optreden. "Echt iets militairs doen, dat is natuurlijk bloedgevaarlijk", vindt De Vries.

NAVO-lidmaatschap

Rasmussen, die binnenkort vertrekt als NAVO-chef, zal de lidstaten op de grote NAVO-top vandaag en morgen in Wales oproepen om meer te investeren in hun strijdkrachten. In de meeste landen is sinds het einde van de Koude Oorlog juist fors bezuinigd op defensie.

Verder heeft de NAVO-topman laten weten dat het nog jaren kan duren voordat een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Oekraïne een feit is. Premier Rutte en minister Timmermans zeggen beiden dat een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne niet aan de orde is.

Klaas de Vries zit sinds 2007 in de Eerste Kamer. Eerder was hij onder meer minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken.

STER reclame