"Belastingontwijking kan bij bank"

Aangepast op

Nederlandse banken zijn mogelijk betrokken bij belastingontwijking in het buitenland. Veel banken hebben vestigingen in belastingparadijzen en verlenen op die manier financiering aan bedrijven. Dat stellen Oxfam Novib, FNV en Amnesty International, die samenwerken in de Eerlijke Bankwijzer.

Zeven banken en financiële instellingen zijn vaag over de maatregelen die ze nemen om het ontwijken van belasting tegen te gaan. Daardoor kan niet met zekerheid worden gezegd dat ze dat ook niet doen, stelt Eerlijke Bankwijzer. Het gaat om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot.

Volgens het rapport van Eerlijke Bankwijzer bestaat er "een reëel risico" dat ABN Amro particuliere klanten de fiscus laat omzeilen via Luxemburg. Verder worden er vraagtekens geplaatst bij de handelwijze van ING, Aegon en Delta Lloyd, die investeringsfondsen hebben op de Kaaimaneilanden.

Belastingontwijking is niet verboden, maar volgens de organisaties is het zeer onwenselijk. "Ontwikkelingslanden lopen bij belastingontwijking miljarden mis aan inkomsten die ze nodig hebben voor bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs," zegt projectleider Ras van de Eerlijke Bankwijzer in een persbericht. Hij roept de politiek op een duidelijk standpunt in te nemen en scherpe afspraken te maken om belastingontwijking tegen te gaan.