De inheemse Antilliaanse leguaan op Sint Eustatius is te smakelijk. Hij dreigt uit te sterven, onder meer doordat er te veel op gejaagd wordt door mens en dier. Dat meldt Vroege Vogels. Het dier wordt op het Caribische eiland als een delicatesse beschouwd.

Op Sint Eustatius leven naar schatting nog enkele honderden exemplaren. Ooit kwam de leguaan met tienduizenden voor op de eilanden tussen Anguilla en Martinique. Op zeven van de 14 eilanden is hij inmiddels verdwenen.

Delicatissima

De wetenschappelijke naam voor de leguaan is iguana delicatissima, vrij vertaald de lekkere leguaan. Die eigenschap doet het dier nu de das om. Ook is het leefgebied van de reptielen steeds kleiner geworden. De introductie van de groene leguaan is ook bedreigend, ze eten hetzelfde. Er geldt al jaren een jaagverbod op de leguaan.

De Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) en de Sint Eustatius National Parks (Stenapa) starten een grote actie om te voorkomen dat de inheemse leguaan uitsterft. Er moet nog geld worden ingezameld via crowdfunding.

STER reclame